Smykkecafé

af apr, 2024

Smykkecafe 1
Smykkecafe 5
Smykkecafe 2
Smykkecafe 7
Smykkecafe 3
Smykkecafe 8

Region Nordjyllands Psykiatri – S7 åbent afsnit, Aalborg

Vi har afholdt et par smykkecaféer på S7, og har mærket stor tilslutning og begejstring fra deltagerne. Vi havde i vores indkøb fokus på at købe materialer af god kvalitet og med forskellige ting, som kunne tale til forskellige mennesker. Flere af patienterne udtalte også: ”Der er godt nok mange fine ting at vælge imellem”. Deltagerne havde mulighed for at lave øreringe, halskæder, armbånd, nøgleringe, maskemarkører, og hvad man ellers kunne finde på af kreative ting.

Aktiviteten blev afholdt I afsnittets fællesstue, hvor de forskellige materialer blev stillet frem og frit kunne benyttes af deltagerne. Der deltog fem patienter til den første café. Her var der både tid til fordybelse i sit eget projekt og til at snakke og sparre med de andre, der deltog. Nogle af patienterne havde deltaget før, og én udtalte også: ”Det er altid hyggeligt om onsdagen, når I er her”. Andre deltog for første gang og nogle var mere afventende i starten, men fik blod på tanden til at lave flere små projekter – både med og uden hjælp fra os. Til anden café var der to patienter med. Her var der i højere grad fokus på at fordybe sig i sit eget projekt. En fra personalet på afdelingen fortalte senere en solstrålehistorie. En af de deltagende patienter havde været svært manisk og været igennem en del tvang og tæt skærmning under hendes indlæggelse. Den første aktivitet, hun var med til, var denne smykkecafé. Personalet fortalte, at hun havde den mest fantastiske eftermiddag og at det vedhæng, hun fik lavet, betød rigtig meget for hende, fordi det symboliserede hendes vendepunkt. 

Mange af deltagerne tog smykkerne på med det samme. Flere af deltagerne og andre tilskuere kommenterede, at smykkernes udtryk lignede noget fra mærket Maanesten, som er meget populært i tiden.